فهرست مطالب
نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/12/12
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-26زمینه و هدف
یکی از محرمات دین اسلام، تجسس پیرامون اسرار مردم است به این معنا که هیچ کس حق ندارد در مسایل داخلی و اسرار شخصی افراد و اموری که مردم تمایل دارند، پنهان بماند تتبع و تفحص نماید. ماهیت و احکام شرعی تجسس یکی از مباحث مهم اخلاقی برای همه ی مردم جامعه اسلامی و بخصوص برای افرادی است که لازمه شغل آنها، تجسس می باشد، مثل نیروهای امنیتی و اطلاعاتی. واژه تجسس در لغت از ماده جس به معنای جستجو برای دست یابی به اسرار و عیوب پنهان دیگران که جنبه شخصی دارد، آمده است. این پژوهش با هدف « بررسی تجسس و مبانی فقهی آن، برای رفع برخی شبهاتی که در استفاده از این شیوه، دامنگیر نیروهای حفاظتی و اطلاعاتی می باشد»، انجام گرفت.
روش شناسی :
مقاله پیش رو با روش تحقیق کیفی با استفاده از مطالعه و تحلیل اسنادی، درصدد پاسخگویی به این سیوالات است که آیا تجسس در اسلام حرام است یا جایز؟ یا لازم و واجب؟ نظر امام خمینی (ره) در مورد تجسس چیست؟
یافته ها و نتیجه گیری:
یافته ها نشان می دهد تجسس در آموزه های اسلامی به انواعی تقسیم شده و هرکدام دارای احکام جداگانه ای است. تجسس در مسایل شخصی و مسایل عقیدتی فی نفسه مذموم و فعلی حرام می باشد؛ در خصوص مسایل اجتماعی و عمومی به خاطر جلوگیری از ورود ضرر و زیان به افراد و نهادهای حکومتی، امری جایز بوده و در رابطه با مسایل امنیتی به جهت حفظ نظام اسلامی و تامین امنیت اجتماعی، امری واجب و لازم است.
کلیدواژگان: تجسس، انواع تجسس، قرآن، روایات، امام خمینی(ره) -
صفحات 27-51زمینه و هدف
تهدیدها و آسیب های حفاظتی، ضرورت پرداختن به پیش بینی و برداشتن گام های جلوتر از زمان برای آمادگی های لازم به منظور هشداردهی و پیشگیری پیشگیرانه (پیشگیری آینده نگرانه) قبل از وقوع حوادث و شکست های حفاظتی و مواجهه با نا امنی های احتمالی آینده را ضروری می نماید؛ همین ضرورت زمینه انجام تحقیق است.
روش تحقیق:
این تحقیق از نظر نوع کاربردی و به صورت توصیفی - تحلیلی انجام گرفته است ابزار تحقیق به صورت اسنادی و کتابخانه ای و با بهره گیری از تجربه های خبرگان مرتبط با موضوع صورت پذیرفته است.
یافته ها و نتیجه گیری:
در این تحقیق با توجه به جایگاهی که هشداردهی در فرایندهای سازمان های اطلاعاتی دارد؛ کارکردهای هشداردهی اطلاعاتی، نقش پیشگیری پیشگیرانه در هشداردهی و راه کارهایی برای پیشگیری پیشگیرانه در هشداردهی ارایه گردیده است.
کلیدواژگان: پیشگیری، سازمان های حفاظت اطلاعات، هشداردهی -
صفحات 53-70زمینه و هدف
توانمندسازی بهترین راه برای افزایش بهره وری و توسعه سازمانی تلقی می شود و می تواند افزایش کارایی و شایستگی در کارکنان را تضمین کند. این پژوهش به منظور تبیین ارتباط توانمندسازی روان شناختی در دو بعد احساس شایستگی و احساس خودمختاری با جمع آوری اخبار پنهان کارکنان پلیس امنیت و اطلاعات ناجا تهیه شده است.
روش شناسی:
این پژوهش از نظر نوع، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی و با روش پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان جمع آوری اخبار پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا به تعداد 345 نفر هستند که بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه به تعداد 183 نفر از کارکنان جمع آوری اخبار به روش نمونه گیری داوطلبانه تعیین شده اند. روایی پرسش نامه با روش اعتبار محتوا انجام شده است سنجش و بررسی پایایی پرسش نامه از طریق آلفای کرونباخ صورت گرفت که درنهایت با توجه به نتایج به دست آمده آزمون و ضریب آلفای بالاتر از 0.7 (0.806) مطلوب و مورد قبول است؛ بنابراین، پرسش نامه از پایایی لازم برخوردار است. در تبیین داده ها از آزمون t با نمونه های مستقل و برای تعیین اختلاف میانگین ها، از آزمون ضریب هم بستگی اسپیرمن و از رگرسیون هم زمان برای تعیین سطح معناداری فرضیه ها استفاده شده است.
یافته ها و نتیجه گیری:
با توانمندسازی روان شناختی کارکنان پاواناجا در ابعاد مختلف به ویژه احساس شایستگی و احساس خودمختاری، می توان بهره وری سازمانی را در انجام ماموریت های جمع آوری اخبار پنهان ارتقا داد. نتیجه آزمون مشخص کرد بین احساس شایستگی و جمع آوری اخبار پنهان با سطح معناداری 0.003 و بین احساس خودمختاری و جمع آوری اخبار پنهان با سطح معناداری 0.000، ارتباط معنادار وجود دارد.
کلیدواژگان: احساس خودمختاری، احساس شایستگی، توانمندسازی روان شناختی، جمع آوری اخبار پنهان -
صفحات 71-91زمینه و هدف
یکی از ارکان اساسی حفظ ثبات و امنیت داخلی نظام جمهوری اسلامی ایران، نیروی انتظامی محسوب می شود. بدیهی است این مجموعه مهم و ارزشمند به ویژه کارکنان انتظامی همواره در معرض تهدیدهای دشمن قرار دارند؛ بنابراین، نقش مشارکت و همکاری های فرماندهان و مدیران ناجا با حفاظت اطلاعات در صیانت از کارکنان و اقتدار امنیتی آنان است.
روشاین پژوهش از نظر نوع هدف کاربردی است که به روش توصیفی- تحلیلی و به منظور بررسی عوامل موثر بر تعامل فرماندهان با حفاظت اطلاعات در صیانت از کارکنان فاتب در سال 1395 انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق مدیران و فرماندهان فاتب هستند. حجم نمونه در این تحقیق به صورت تمام شمار 110 نفر است و برای جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ای 43 سوالی طرح که روایی و پایایی آن مورد تایید بوده است توزیع و پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار های SPSS به منظور روشن شدن وضعیت تفاوت و اولویت گویه های مطرح شده در پرسش نامه از آزمون های تحلیل عاملی رگرسیون و رتبه ای فریدمن استفاده شده است.
یافته ها و نتیجه گیری:
به منظور توسعه تعامل فرماندهان با حفاظت اطلاعات در صیانت از کارکنان لازم است به تقویت (تعامل سازمانی، توانمندسازی، نظام انگیزش، برقراری ارتباط حسنه، توجه به فرهنگ خودحفاظتی، توسعه فرهنگ مشارکت جمعی) توجه بیشتری شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد عوامل ساختاری، رفتاری و زمینه ای در تعامل فرماندهان با حفاظت اطلاعات در صیانت از کارکنان در حد خیلی زیاد موثر بوده است و بین این عوامل و تعامل ارتباط معناداری وجود دارد به نحوی که میزان توجه به عوامل رفتاری بیشتر از عوامل ساختاری و زمینه ای است.
کلیدواژگان: تعامل، صیانت کارکنان، عوامل ساختاری، عوامل رفتاری، عوامل زمینه ای -
صفحات 93-129
فضای مجازی به عنوان فناوری جدید ارتباطی، تحولات جدیدی در نوع نگاه و ارتباط اجتماعی به وجود آورده است. ماهیت فضای مجازی و تاثیر آن بر امنیت اجتماعی به گونه ای است که در کنار فرصت های فراوان، قابلیت ایجاد تهدید و ناامنی داشته و الزام های خاص خود را در این حوزه دارد. هدف این تحقیق ارایه مدل مفهومی تاثیر فضای مجازی بر امنیت اجتماعی و شناخت ابعاد و مولفه های این مدل است. مدل مفهومی با استفاده از روش فراترکیب با مراجعه به مقالات، کتاب ها و سایر منابع علمی فارسی و انگلیسی و ابزار مطالعه کتابخانه ای و سند پژوهی، در دو متغیر فضای مجازی و امنیت اجتماعی استخراج شده و سپس با استفاده از ضریب کاپا و مصاحبه با خبرگان، اعتبار مدل تایید گردیده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بر مبنای نظریه سیستم ها (دو سیستم فضای مجازی و امنیت اجتماعی)، مدل مفهومی تاثیر فضای مجازی بر امنیت اجتماعی متشکل از دو بخش می باشد، بخش اول لایه های فضای مجازی است که به چهار لایه فیزیکی، منطقی، اطلاعات و اجتماعی (کاربران) تقسیم می گردد. در بخش دوم مدل مفهومی، امنیت اجتماعی به سه بعد؛ عینی (رفتاری) ذهنی (شناختی) و ساختاری (نهادی) تقسیم بندی شده است. نحوه ارتباط و تاثیرگذاری فضای مجازی بر امنیت اجتماعی به گونه ای است که چهار لایه فضای مجازی هرکدام بر ابعاد و مولفه های امنیت اجتماعی به صورت یک ماتریس چندگانه تاثیر می گذارند. در این راستا پیشنهادهایی از قبیل؛ سامان دهی، یکپارچگی و تمرکز در مدیریت و تصمیم گیری درباره فضای مجازی در کشور، رصد نظام مند و مستمر فرصت ها و تهدیدهای فضای مجازی، اشاعه «سواد فضای مجازی» و «اخلاق فضای مجازی»، تولید محتوای بومی و فاخر و... ارایه شده است.
کلیدواژگان: کلمات کلیدی مدل مفهومی، فضای مجازی، امنیت اجتماعی، سیستم های پیچیده -
صفحات 131-153زمینه و هدف
ستاد ناجا باتوجه به نقش محوری آن در پیشبرد اهداف سازمانی و قدرت تعیین کنندگی، چه بسا این دسته از کارکنان در معرض جرایم امنیتی قرار بگیرند؛ بنابراین تدابیر متعددی در راستای پیشگیری از جرایم امنیتی وجود دارد که یکی از مهم ترین این تدابیر، "آگاهسازی کارکنان ستاد ناجا" از شیوه و شگردهای دشمن در راستای سوق دادن آنها در مسیر جرایم امنیتی است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی میزان تاثیر روش های آگاهسازی حفاظتی در پیشگیری از جرایم امنیتی کارکنان ستاد ناجا در سال های 94 تا 96 بوده است.
روش شناسی:
این تحقیق از نظر نوع، نظری و کاربردی و گرایش حفاظت اطلاعاتی است و به روش توصیفی-تحلیلی انجام گرفته، جامعه آماری این تحقیق"کلیه کارکنان ستاد ناجا" بوده که تعداد 3000 نفر برآورد شده و به منظور بهره گیری از افراد جامعه آماری به دلیل گستردگی حجم جامعه آماری از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای، میدانی و ابزار گردآوری، پرسشنامه بوده و همچنین روایی پرسشنامه از طریق روش روایی صوری، و اعتباری آن نیز از طریق آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی(جدول توزیع فراوانی، مشخصه های آماری و نمودار) و نیز از روش های آمار استنباطی شامل آزمون آماری خی دو استفاده شده است.
یافته ها و نتیجه گیری:
یافته های تحقیق نشان می دهد بعد تاثیر محصولات تصویری حفاظتی بر پیشگیری از جرایم امنیتی کارکنان ستاد ناجا با 80.7%؛ بعد تاثیر ایراد سخنرانی توسط کارشناسان ساحفاناجا در پیشگیری از جرایم امنیتی کارکنان ستاد ناجا با 80.3%؛ و بعد تاثیر منابع مکتوب تدوین شده در پیشگیری از جرایم امنیتی کارکنان ستاد ناجا با 77.5% به ترتیب از بیشترین تا کمترین بار عاملی برخوردار بوده اند، نتیجه اینکه آگاهسازی از کم هزینه ترین و درعین حال بهترین ابزار برای پیشگیری است که در همه سطوح پیشگیری کاربرد زیادی می تواند داشته باشد.
کلیدواژگان: آگاهسازی حفاظتی، پیشگیری حفاظتی، جرایم امنیتی، کارکنان ناجا
-
Pages 1-26Background and Purpose
one of the taboos of Islam is spying on people''''''''s secrets in the sense that no one has the right in internal affairs and personal secrets of people and things that people want, hide and seek and investigate. The nature and religious rules of spying is one of the most important moral issues for all people of the Islamic society and especially for people whose job requires intelligence, such as security and intelligence forces. The word espionage literally means search for secrets and there are hidden flaws of others that have a personal aspect. The aim of this study is to "investigate the investigation and its jurisprudential principles, in order to eliminate some doubts that are involved in the use of this method by the security and intelligence forces", was performed.
MethodologyThe present article seeks to answer these questions using a qualitative research method using documentary study and analysis is spying forbidden or permissible in Islam? Or necessary and obligatory? What is Imam Khomeini''''''''s view on espionage?
Findings and ConclusionsThe findings show that espionage in Islamic teachings is divided into types and each has its own rules. Spying on personal and ideological issues is in itself reprehensible and currently forbidden; regarding social and public issues in order to prevent losses it was permissible for individuals and government institutions and in relation to security issues in order to preserve the Islamic system and providing social security is a must.
Keywords: surveillance, All kinds of surveillance, Quran, traditions, Imam Khomeini -
Pages 53-70Background and Aim
Empowerment is considered to be the best way to increase productivity and organizational development and can ensure increased efficiency and competence in employees. This study was prepared to explain the relationship between psychological empowerment in two dimensions of sense of competence and sense of autonomy by collecting hidden news of NAJA security and intelligence police personnel.
MethodologyThis research is applied in terms of type and descriptive-analytical in terms of nature and method and survey method. The statistical population of this study is the news gathering staff of NAJA Information and Public Security Police with 345 people. According to Cochran's formula, the sample size of 183 news gathering staff has been determined by voluntary sampling method. The validity of the questionnaire was determined by the content validity method. The reliability of the questionnaire was assessed through Cronbach's alpha. Finally, according to the test results and the alpha coefficient higher than 0.7 (0.806) is desirable and acceptable; Therefore, the questionnaire has the necessary reliability. In explaining the data, t-test with independent samples and to determine the mean differences, Spearman correlation coefficient test and simultaneous regression were used to determine the significance level of the hypotheses.
Findings and ConclusionBy psychologically empowering Pavanaja staff in various dimensions, especially the sense of competence and sense of autonomy, organizational productivity can be enhanced in carrying out covert news gathering missions. The test results showed that there is a significant relationship between feeling competent and collecting hidden news with a significance level of 0.003 and between feeling autonomy and collecting hidden news with a significance level of 0.000.
Keywords: Feeling of Autonomy, Feeling of Competence, Psychological Empowerment, Collecting Hidden News -
Pages 71-91Background and Aim
One of the basic pillars of maintaining stability and internal security of the Islamic Republic of Iran is the police force. Obviously, this important and valuable group, especially law enforcement personnel, is always exposed to enemy threats; Therefore, the role of participation and cooperation of NAJA commanders and managers with information protection is to protect employees and their security authority.
MethodThis research is an applied goal in terms of the type of descriptive-analytical method and in order to investigate the factors affecting the interaction of commanders with information protection in the protection of Fateb employees in 2016. The statistical population of this research is Fateb managers and commanders. The sample size in this study is 110 people and to collect information, a 43-item design questionnaire whose validity and reliability was confirmed was distributed and after collection using SPSS software to clarify the differences and priorities of the items in the questionnaire from Regression factor analysis and Friedman rank tests were used.
Findings and ConclusionIn order to develop the interaction of commanders with information protection in the protection of employees, it is necessary to pay more attention to strengthening (organizational interaction, empowerment, motivation system, good communication, attention to self-preservation culture, development of collective participation culture). The results show that structural, behavioral and contextual factors in the interaction of commanders with information protection have been very effective in protecting employees and there is a significant relationship between these factors and the interaction so that the attention to behavioral factors is more than structural factors. And it is grounded.
Keywords: interaction, employee protection, Structural Factors, Behavioral factors, contextual factors -
Pages 93-129
Cyberspace, as a new communication technology, has created new developments in the type of view and social communication. The nature of cyberspace and its impact on social security is such that, along with many opportunities, it can create threats and insecurity and has its own requirements in this area. The purpose of this study is to present a conceptual model of the impact of cyberspace on social security and to recognize the dimensions and components of this model. The conceptual model was extracted using the meta-combined method by referring to articles, books and other Persian and English scientific sources and library study tools and document research in two variables of cyberspace and social security and then using kappa coefficient and interviewing experts. , The validity of the model has been confirmed. The results of this study show that based on the theory of systems (two systems of cyberspace and social security), the conceptual model of the impact of cyberspace on social security consists of two parts. Physical, logical, information and social (users) are divided. In the second part of the conceptual model, social security into three dimensions; Objectively (behavioral) is divided into mental (cognitive) and structural (institutional). How cyberspace communicates and influences social security is such that the four layers of cyberspace each affect the dimensions and components of social security as a multiple matrix. In this regard, suggestions such as; Organizing, integrating and focusing on the management and decision-making about cyberspace in the country, systematic and continuous monitoring of cyberspace opportunities and threats, dissemination of "cyberspace literacy" and "cyberspace ethics", production of native and glorious content and. .. Provided.
Keywords: key words Conceptual model, Cyberspace, social security, Complex systems -
Pages 131-153Background and Aim
One of the important issues in the scope of duties of NAJA staff is the missions and the wide range of clients in the police force, and this issue has always exposed the staff to many vulnerabilities and threats. The NAJA headquarters is composed of several mission and non-mission deputies and specialized police, and due to its pivotal role in advancing organizational goals and determining power, this group of employees may be exposed to security crimes; This is the subject of current research; Also, the purpose of the present study was to investigate the effect of security awareness methods on the prevention of security crimes of NAJA staff in the years 94 to 96.
MethodologyThis research is quantitative and applied in terms of type and has been done by descriptive-analytical method. The statistical population of this research has been simple random sampling due to the size of the statistical population. Data collection in the form of library, field and collection tools was a questionnaire and also the validity of the questionnaire through its formal and credit validity method was examined through Cronbach's alpha. Data analysis was performed using descriptive statistics methods (frequency distribution table, statistical characteristics and graphs) as well as inferential statistical methods including Chi-square test.
Findings and ConclusionsThe research findings show that among the three dimensions, the dimension of the effect of protective "visual products" on the prevention of security crimes of NAJA staff with 80.7%; The effect of "giving a speech" by Sahfanaja experts in preventing security crimes of NAJA staff with 80.3%; And the dimension of the effect of "written sources" compiled in the prevention of security crimes by the staff of the NAJA with 77.5% had the highest to lowest factor, respectively
Keywords: protective education, Safety prevention, Security crimes, Police personnels